Tietoa hankkeesta

Tanssin Aallolla -hanke

Opetus ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Keski-Suomen Tanssin Keskukselle, Tanssin Aallolla – Alvar Aalto – kohteista kehitetyn tanssisisältöisen kulttuurimatkailutuotteen tuotteistaminen –hankkeelle avustusta 30 000 euroa. Hanke toteutetaan yhteistyössä Alvar Aalto -säätiön kanssa. Keski-Suomen lisäksi hanke kiertää myös muissa Suomessa sijaitsevissa Aalto-kaupungeissa.

Alvar Aallon kohteet ovat maailmanlaajuisesti turistien mielenkiinnon kohteena. Hankkeen tavoitteena on tuoda kulttuurimatkailun markkinoille valtakunnallisesti saavutettava, ansaintalogistisesti eri kohderyhmiä saavuttava sekä kustannuksiltaan kohtuuhintaisia tuotteita. Tanssin Aallolla –hanke tarjoaa uuden näkökulman Aallon arkkitehtuuriin jo sitä tunteville matkailijoille ja tavoittaa uuden lähestymistavan kautta myös mahdolliset ensikertalaiset.

Liikkeellisen näkökulman houkuttelee kohteisiin myös kotimaan matkailijoita, joille Aallon kohteet ja arkkitehtuuri ovat arkipäiväistynyttä kulttuuria. Kotimaan matkailijoiden ohella tuotteen odotetaan kiinnostavan myös ulkomaan matkailijoita.

Hankkeen tanssitaiteilijana toimii Helena Ratinen. Ratiselle on ominaista ympäristöön sijoittuvat teokset, jonka lisäksi Ratinen on aikaisemmin urallaan toteuttanut teoksen, joka pohjautui Alvar Aallon suunnittelemaan Säynätsalon kunnantaloon. Ratisella on kokemusta Aallon muotokielen muuttamisesta liikkeeksi ja vahva kiinnostus ja osaaminen kehittää valtakunnallisia Alvar Aallon kohteisiin kytkeytyviä kulttuurimatkailutuoteita.

Ratisen ideoimat hankkeen sisäiset kulttuurimatkailutuotteet on luokiteltu niin, että ne tavoittavat sisällöltään erilaisia kohderyhmiä. KävelyAalto ja KoeAalto ovat tarkoitettu Aallon ulko- ja sisätilojen arkkitehtuurin yksityiskohtien mm. pintojen ja muotojen tarkasteluun liikkeen avulla. SuojeluAalto on erillinen ryhmille kohdennettu tanssillinen keskusteluvuoro Aallon arkkitehtuurin merkityksestä. Lisäksi Ratinen on tavattavissa Alvar Aalto -museolla erillisissä taiteilijatapaamisissa

Tanssin Keskuksella on vahva kokemus kulttuurimatkailun kentältä palveluiden tuotteistamisesta vuosina 2009-2014 toteutettujen kulttuurimatkailuhankkeiden ansiosta. Tanssin Aallolla –hanke toteutetaan vuosina 2016-2017.

Kuva Matti Häyrynen